• Oorsprong van de naam

  De oud Keltische naam Uisqe Beatha (Gaelic voor levenswater) was de eerste naam die verwees naar whisky. Alhoewel de Ieren beweren dat zij de grondleggers zijn van whisky, zal niemand ontkennen dat Schotland de bakermat is van deze goddelijke drank.

   

 • Voorwaarden

  Whisky moet voldoen aan drie basis voorwaarden. Het moet worden gemaakt van graan (gerst, tarwe, rogge, maïs), moet een destillaat zijn en moet rijpen in eiken vaten. Bij wet is bepaald dat Schotse whisky minimum drie jaar moet rijpen. Malt whisky rijpt echter meestal minimum 6 à 8 jaar.

   

 • Verschillende soorten

  De meeste op de markt verkrijgbare whisky's zijn blended. Dit wil zeggen dat ze bestaan uit een mengeling van graan- en malt whisky's. Zowel de grondstoffen voor de bereiding van graanwhisky's als de productieprocessen ervan zijn goedkoper en daardoor meer geschikt voor grote hoeveelheden.

  Iedere blend bevat echter meerdere malt whisky's, dit om smaak, geur en kleur bij te passen tot een herkenbaar eindproduct. Malt whisky's daarentegen worden enkel gemaakt van gemoute gerst.

   

 • Productieproces

  De mout (gekiemde gerst) zorgt voor de nodige enzymen die tijdens het brouwproces de koolhydraten omzetten tot suiker. Deze suikers worden na toevoeging van gist omgezet tot alcohol en koolzuurgas.

  De althans verkregen vloeistof bevat ongeveer 6 à 8 % alcohol. Deze vloeistof wordt dan gedestilleerd.

  Bij het opwarmen van de vloeistof zal de alcohol (lager kookpunt) eerst verdampen. Deze alcoholdampen worden afgeleid en door afkoeling condenseren ze tot wat men noemt "low wines" die ongeveer 22° alcohol bevatten. Bij een tweede destillatie in de Spirit Still bekomt men een spirit van 70 à 80% alcohol. Deze spirit wordt na aanlenging tot ongeveer 65% overgeheveld in vaten.

   

 • Eindproduct

  Er zijn momenteel een kleine 100 distilleerderijen actief in Schotland elk met hun eigen karakter en typisch eindproduct. Het enorm pallet aan geur, kleur en smaak wordt beïnvloed door ontelbare factoren. Dit geeft iedere malt whisky zijn typische kenmerken en eigenheid en onuitputtelijke bron van ontdekken en herontdekken.

   

 • Terminologie

  Blended:

  Malt:

  Single malt:

  Single single malt:

  Cask strenght:

  Cask straight:

  Vintage:

   

  mengeling graan en malt whisky

  enkel gemoute gerst als grondstof

  moutwhisky van 1 destilleerder

  afkomstig van 1 destillaat

  gebotteld op vatsterkte

  cask strenght van 1 vat

  single malt van een bepaalde jaargang op zijn top gelager